LTO Drivers License Exam Reviewer (Questions With Answers)

Sponsored Links

When applying for a driver’s license at the Land Transportation Office (LTO), applicants will have to pass both the written and practical exams. Both of these tests are important to assess the driver’s knowledge and skills regarding basic traffic rules and safety practices.

LTO-Drivers-License-Exam-Reviewer-(Questions-With-Answers)

The written exam, for example, will determine whether you understand road rules and road signs.
If you are planning to apply for your own driver’s license soon and want to do review before taking the tests, you might want to read on. For this article, we will be posting the questions and answers to the LTO written exam as shared by EfrenNolasco.com website.

Sponsored Links

Read on:
1. Question: Before changing lanes on a highway, you must give a signal for: Answer: B – 10 seconds before doing it.
2. Question: Which of the following best describes the picture? (Picture is an arrow pointing upwards with a no entry sign).
Answer: C – All vehicles no entry.
3. Question: What is a maximum speed of a vehicle entering a school zone? Answer: C – 20 kph
4. Question: What are the white lines on the road for?
Answer: C – Separates traffic going in one direction
5. Question: Those with a license can drive:
Answer: C – Vehicles according to license type
6. Question: Which of the following best describes the picture? (A triangle image with a red lining with 20% on top of a slope inside it)
Answer: B – Steep uphill gradient
7. Question: What is the meaning of a traffic sign that has square or rectangle with blue and white color?
Answer: B – Information sign
8. Question: Which of the following best describes the picture? (A u-like shape that is a horn with a no entry sign on it)
Answer: A – Do not use horn
9. Question: Which of the following best describes the picture? (A red circle with >2m< inside)
Answer: A – Vehicles more than 2 meters wide cannot enter
10. Question: If the vehicle’s headlight in front of you is blinding your eyes, what should you do?
Answer: A- Quickly look on the right side of the road
11. Question: How many days are given for you to settle the case to get your license back if you get caught?
Answer: A – 15 days
12. Question: Two continuous parallel yellow lines on the road means.
Answer: B – It is dangerous to overtake
13. Question: The minimum age to get a non-professional license is:
Answer: C – 17 years old
14. Question: What should you bring while driving?
Answer: C – Driver’s License, vehicle registration, and receipt of last LTO payment for the vehicle
15. Question: What will happen when your rear tire blows out?
Answer: B – The back end will sway away from the blowout
16. Question: The safest thing to do even if you have the rights of using the road is: Answer: A – Don’t Force your rights
17. Question: While driving, the hood of your car lifts up blocking your vision. What should you do? Check all that apply.
Answer: A – Look through the gap underneath the hood or out of the side window; C – Pull to the side of the road and refasten the hood
18. Question: Which of the following best describes the picture? (An octagonal red figure with STOP written on it)
Answer: C – Stop
19. Question: The minimum age for the applicant of a Professional Driver’s License is:
Answer: B – 18 years old
20. Question: What will happen when your front tire blows out?
Answer: C – The front end will pull towards the side of the blowout
21. Question: According to the law, you can’t drive fast except when:
Answer: A – All answers are correct; Other choices:(B – There is no danger and C – You are under the speed limit)
22. Question: What should you do before turning left or right?
Answer: C – Give a signal while no less than 30 meters before turning
23. Question: Which of the following best describes the picture?
Answer: C – Animal Crossing
24. Question: While driving, you should look at the side and rear view mirror: Answer: C – Quickly
25. Question: What is the meaning of the green arrow traffic sign?
Answer: B – The vehicle is allowed to go left or right
26. Question: Driving without license is against the law and is punishable by: Answer: B – Php750
27. Question: Broken white line on the road means?
Answer: C – Overtaking on the left and right sides of the road is allowed IF there is no danger
28. Question: If the driver of a vehicle in front of you is giving a hand signal and is pointing his hand to the ground, he is:
Answer: A – Stopping
29. Question: If you want to drive slower than other vehicles on a highway you should stay on the:
Answer: C – Right Lane
30. Question: What should you do if a policeman stops you?
Answer: C – Stop and give your license and papers if the policeman asks for it
31. Question: When should a driver make a decision?
Answer: A – While driving to anticipate other drivers’ actions
32. Question: Which of the following best describes the picture? (A circle with a red lining with a trailer inside it)
Answer: B – Vehicles with trailer cannot enter
33. Question: A red flag or red light should be attached to any vehicle cargo that exceeds:
Answer: C – One meter from the back of the car
34. Question: What is the meaning of the green traffic light?
Answer: B – The vehicle should NOT stop
35. Question: A continuous yellow line on the road means?
Answer: B – No overtaking on the left side
36. Question: What is the meaning of a blinking yellow traffic light?
Answer: B – Stay alert and continue if there is no danger
37. Question: The necessary distance in between you and a vehicle you are following should be:
Answer: A – The same length as a full vehicle
38. Question: Which of the following best describes the picture? (A circle with a red lining with a jeepney inside it over a no entry sign)
Answer: B – Jeepney no entry
39. Question: If the driver of a vehicle in front of you is giving a hand signal by pointing his left hand upwards he will:
Answer: C – Turn right
40. Question: Which of the following best describes the picture? (A man with a shovel)
Answer: B – Road Construction
41. Question: Which of the following best describes the picture? (Not a flat ground inside a triangle with red lining)
Answer: A – Bumpy Road
42. Question: When changing lanes you should make a signal, look at the rear-view mirror and:
Answer: A – watch out for oncoming vehicles
43. Question: You are not allowed to overtake at the foot of a bridge because: Answer: B – It’s dangerous and you cannot see oncoming vehicles
44. Question: When parking uphill and parallel to the sidewalk, you should turn the wheel:
Answer: B – Away from the sidewalk curb
45. Question: You should not overtake in places like:
Answer: A – All answers are correct; Other options: (B – At the foot of a bridge, C – in an intersection)
46. Question: After overtaking, you want to safely go back to the lane where you came from. You should:
Answer: B – Use the rear view mirror to check if you can see the vehicle that you have overtaken
47. Question: Which of the following best describes the picture? (Curve going to the left inside a triangle with a red lining)
Answer: A – Dangerous curve on the left side
48. Question: What technique can be done with a manual car when trying to get started while driving on a steep uphill gradient to prevent your car from rolling backwards?
Answer: C – Handbrake technique
49. Question: Non-professional license is only for:
Answer: B – Private vehicles
50. Question: What is the meaning of a traffic sign that has a triangle with red color? Answer: A – Warning Sign
51. Question: Which of the following best describes the picture? (Intersection with flow going upwards from the left inside a red triangle)
Answer: A – Merging traffic approaching an intersection
52. Question: Which of the following best describes the picture? (Intersection) Answer: C – Intersection Warning
53. Question: Which of the following best describes the picture? (Car sliding inside a triangle with a red lining)
Answer: A – Slippery Road
54. Question: Which of the following best describes this picture? (Trucks with a no entry sign over it)
Answer: B – Trucks cannot enter
55. Question: What should you do when an ambulance comes up behind you flashing red lights and/or sounding its siren?
Answer: D – Pull over to the right and slow down; stop if necessary
56. Question: Having a license is:
Answer: C – A privilege
57. Question: What should you do to combat fatigue and sleepiness during long road trip?
Answer: A – Stop every once in a while and rest
58. Question: A driver is considered a professional if:
Answer: C – He is paid or if he earns money while driving a private or a public vehicle
59. Question: What is the meaning of the yellow arrow traffic sign?
Answer: C – The red arrow is about to light up
60. Question: You should not overtake at the foot of a skyway bridge because: Answer: A – You can’t see approaching vehicles
61. Question: In a roundabout (rotunda), which has road rights?
Answer: B – The vehicles already in the roundabout
62. Question: What is the meaning of the red traffic light?
Answer: B – Stop at the given line
63. Question: The safest speed of a vehicle is according to:
Answer: B – Road and Weather conditions
64. Question: What is the meaning of a blinking red traffic light?
Answer: B – Stop, then proceed if it is safe
65. Question: If you are involved in an accident, you should inform the nearest police station:
Answer: A – immediately
66. Question: You can overtake on a highway with two lanes if there is a:
Answer: A – A broken yellow line
67. Question: Which of the following best describes the picture? (A downward triangle with red lining with Give Way inside it)
Answer: B – Give way
68. Question: Which of the following best describes the picture? (A circle with a red lining with 60 inside it)
Answer: B – Given speed limit
69. Question: Broken yellow line on the road mean:
Answer: B – You can overtake on the right or left side if there is no danger
70. Question: You should give a signal before turning right or left in an incoming intersection at a distance of:
Answer: A – 30 meters
71. Question: What is the meaning of an arrow painted on the road?
Answer: C – Follow the direction painted on the road
72. Question: Turning left is more dangerous than turning right because:
Answer: A – You have to be cautious and aware of incoming vehicles from both left and right sides of the road
73. Question: Those who can’t read or obey traffic lights could:
Answer: A – get involved in an accident
74. Question: When driving slowly on an expressway, you should stay on the: Answer: B – Right Lane
75. Question: Driving with a fake license is prohibited and punishable by:
Answer: C – Php1, 500 fine with 6-month suspension of driver’s license
76. Question: You can overtake on the right side of the vehicle if:
Answer: A – The highway has two or more lanes going in one direction
77. Question: There are two incoming vehicles in an intersection with no traffic sign. Which vehicle has road rights?
Answer: C – The first vehicle to arrive
78. Question: Which of the following best describes the picture? (Car falling off of an edge to a river)
Answer: C – River ahead of road
79. Question: The vehicle horn is used for:
Answer: A – Giving warning to keep safe
80. Question: What should you do when the vehicle behind you wants to overtake your vehicle?
Answer: B – Slow down, stay on the right, and let it pass

While these questions are probably the exact ones you will have to answer during your written test, your goal is not merely to memorize the correct sequence of answers but to really understand and familiarize yourself with the rules of the road.

Copyright © Pinoy Juander 2017 | Privacy Policy | Disclaimer | Contact Us | About Us